Alimlər: Nutella xərçəng yarada bilər
Nutella qida məhsulu bəzi italyan riyelterlərində qadağan edilib, belə ki, məhsulun əsas tərkib hissəsi palma yağının onkoloji xəstəliklərlə əlaqədar olmasından şübhələniblər.
“Independent” xəbər verir ki, ötən ilin mayında ekspertlər müəyyən ediblər ki, 200 dərəcədən yuxarı temperaturda emalı zamanı bu maddə potensial kantserogenə çevrilir.
Tədqiqat Avropa qida məhsullarının təhlükəsizliyi üzrə Agentliyin sifarişinə əsasən keçirilib.
Palma yağı Nutellanın hamar və axıcılığını təmin edir. Amma alimlər hazırda xərçəng xəstəliyinə tutulma riskindən danışırlar.
Bazarda daha ucuz hesab edilən yağ qırmızıya çalan rənginin və iyinin aradan qaldırılması üçün yüksək temperaturda qızdırırlır. Bu isə həmin məhsuldan istifadə zamanı qlitsidolun ifrazına səbəb olur. Hazırda qlitsidolun genotoksik və kanserogen olduğuna dair dəlillər mövcuddur.
Vəziyyətdən çıxış palma yağının hansısa alternativ komponentlə əvəzlənməsi ola bilər. Amma bu zaman istehlakçılar real məhsulun natamam əvəzedicisi ilə qarşılaşacaqlar. Hər il istehsalat məqsədi ilə təxminən 185 min ton palma yağı istifadə edilir, onun əvəzlənməsi hər il 10-29 milyon dollar məsrəfə başa gələcək.
© oxu.az
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 2 həftə sonra
-
1 saat əvvəl
"EKOLİZİNQ"in dollar istiqrazları Birjada listinqə daxil edilib
- 1 saat əvvəl
-
2 saat əvvəl
Azərbaycan bankının Türkiyədəki törəməsinin Bakıda istiqrazları yerləşdiriləcək
- 2 saat əvvəl
- 2 saat əvvəl
-
3 saat əvvəl
Lombard şirkətinin istiqrazlarına 1 investor tərəfindən 1 sifariş təqdim edilib
- 3 saat əvvəl
- 4 saat əvvəl
- 5 saat əvvəl
-
5 saat əvvəl
Azərbaycanın Peşə Təhsil Mərkəzi İsveçrə Universiteti ilə əməkdaşlığa başlayır - ANLAŞMA
-
5 saat əvvəl
“Trendyol”dan qiymətlərinin 2 dəfəyə qədər artması ilə əlaqədar açıqlama